maanantai 29. syyskuuta 2014

Itsekyttäin!

Olin kokonaan unohtanut, että tilasin puhelimeni lisäksi siihen liitettävän kyttäilyrannekkeen, joka kyttää nyt päivittäistä liikkumistani ja nukkumistani. Olenkin nyt jo toista päivää kyttäillyt omia askelluksiani innokkaasti! En olisi kyllä mitenkään uskonut, että tällaisenäkin päivänä, jolloin en edes käynyt normaalilla iltalenkilläni enkä marjastamassa, olen kävellyt miltei kymmenen kilometriä, ja polttanut yli 2300 kaloria! Minkähänlaisia tuloksia  kyttäimeni saa tallennettua tuollaisena normaalina 13-tuntisena työpäivänäni ojalla? Yöunistani sen verran, että olin nukkunut paljon rauhallisemmin kuin yleensä kuvittelen nukkuvani, ja säpsynyt useisiin otteisiin hereille ainoastaan viiden-kuuden maissa, milloin minulla on normaali herätysaika arkena. Naurakoon vain Virtuaalimies: Kyllä minulla nyt vaan on niin mainio lelu käytössäni että oksat pois! Nyt muuten se tavallinen puhelinnumeronikin toimii taas normaalisti: Kävin hakemassa siihen uuden sim-kortin sen Tuomaksen silppuaman tilalle.

Jotta päiväni ei olisi vain ollut pelkkää juhlaa kyttäimeni kanssa, kävin hammaslääkärissä korjauttamassa säpälöityneen juurihoitohampaani. Ensi viikon maanantaina mietitään mitä tehdään sen vieressä niin ikään hampaanpoistossa säpälöityneelle hampaalle, jossa ei oikein tahdo pysyä mikään paikka paikallaan: Entä jos sen vetää pois niin silppuuntuukohan se seuraavakin hammas, kuten sille itselleenkin kävi muutama kuukausi sitten?

Hevosista sen verran, että Veeti-parka taitaa oireilla sitä pssm1-sairauttaan: Se ei oikein tahdo jaksaa pitää jalkojaan ylhäällä kavioita hoidettaessa, ja kun eilen harjasin sitä lautasten päältä, niin se painui sellaiseen pissaamis/sahapukkiasentoon, ilmeisesti sillä teki lihaksistolle niin kipeää. Siitä ei kyllä taida ratsua tulla, jos harjaaminenkin jo koskee noin kovasti, niin mitenkä se jaksaisi muka kantaa minua selässään? Harmillista. Harmillista ja itkettävää, se kun on vielä niin älykäs ja oppivainen varsa. Soitin myös eläinlääkärille rokotuksista ja puhuimme siinä samalla niistä ensi talven ruunauksista, niin vaikea paikka kuin se minulle onkin. Pitää vielä miettiä sitä Veetin ruokintajuttua, jos noita sen oireita voisi jotenkin saada sillä hallintaan.

Mutta jos ette nyt pistä pahaksenne, niin minä laitan kyttäimeni muutaman tovin päästä nukkuma-asentoon. Ja itseni myös! huomenna on taas lähtö maailmalle.

-Amatööriputkimies-

4 kommenttia:

 1. Hei! Tiedätkö minkälaiset suositukset tuohon pssm-taudin testaamiseen on? Pitäisikö ihan kaikki hevoset testata vai vain ne joita on tarkoitus käyttää jalostukseen? Onko siis suurikin riski hevosen sairastua jos on tuo geeni vai onkohan tämän aiheen tutkimus ylipäätään ihan kesken? Blogisi selasin nopsaan läpi ja ihastelin kopukoitasi ja jyrsijöitä :) T. Anni

  VastaaPoista
 2. Moi :-) Ja kiitos kiinnostuksesta! Pssm positiivisen geenin kantaja on aina sairas, elikkä siis ei vain kanna geeniä. Sairauden oireet ovat hyvin yksilölliset ja voivat olla melkein mitä vaan selittämättömistä ontumisista lannehalvaukseen. Sen rotuisen hevosen, jolla on mahdollisuus olla ko. sairaus, kannattaa testata vaikka ei aikoisi edes käyttää jalostukseen, koska sairauden oireisiin ja etenemiseen voi vaikuttaa oikealla ruokavaliolla. Moni ko. sairautta poteva hevonenhan ei välttämättä oireile mitenkään tai saattaa vanhempana alkaa oireilemaan kovastikin, elikkä ehdottomasti suosittelen testausta, koska voit itse ehkäistä oireiden alkamista :-) Niin ja huomattavaa on se, ettei irlannin cobit ole ainoa rotu, jolla tätä sairautta on, se on vain noussut esiin, koska emme ole suostuneet lakaisemaan ongelmaa maton alle, vaan lähteneet ihan rehellisesti kitkemään näitä sairaita yksilöitä pois jalostuksesta. Yhdistyksemme sivuilta (http://ics-finland.com/pssm1-testatut-hevoset) voi käydä katsomassa, löytyykö pos. hevosista oman hevosen lähisukulaisia. Mikäli sekä isä että emä ovat negatiivisia, niiden jälkeläinen on automaattisesti neg, eikä vaadi testausta...

  -Amatööriputkimies-

  VastaaPoista
 3. Moi! Kiitos vastauksestasi! Mulla ei ole omaa hevosta, toivottavasti jonain päivänä on :) Jotenkin pääsin hurahtamaan rotuun tässä taannoin ja aloin perehtymään. Yllätti että löytyi tällainen kun kuvittelin rodun olevan melko terve ja kestävä.
  Hyvähän se on että näitä tuodaan esille.
  T.Anni

  VastaaPoista
 4. En voi muuta kuin suositella rotua sinulle :-) kyllä ic on todella hyvä valinta hevoseksi, sillä on melko tasainen ja mukava luonne ja sillä voi harrastaa ihan kaikkea mitä muillakin hevosilla ja ne kun on vielä niin peijakkaan kauniitakin <3 Ja nythän sen valinnan voi itse tehdä, että tahtooko ihan terveeksi todetun hevosen vai ostaako sitten testatun n/p1 tai p1/p1 -hevosen. Ei se, että se hevonen on todettu positiiviseksi, välttämättä sitä sen elämänlaatua huononna, kun kaikkihan ei oireile millään lailla. Tervetuloa vaan mukaan irlannincopukkamaalimaan!!!!

  -Amatööriputkimies-

  VastaaPoista

Tervetulleet kommentit ovat tervetulleita, ärsyttävät poistetaan kyselemättä.